Integratie van Electronische Post

een abc voor strategen

 

omslagtekst

Electronische post (e-mail) is nieuw gereedschap voor communicatie. Verspreiding ervan gaat razendsnel; inmiddels zijn in organisaties van enige omvang overal medewerkers die electronische post gebruiken. Het is echter de vraag of een organisatie de volle voordelen weet te behalen. Zolang aandacht primair op de techniek van het nieuwe gereedschap gericht blijft, luidt het antwoord stellig ontkennend.

Het is nodig electronische post in een ruim, strategisch kader te plaatsen. Dat gebeurt in dit boek. Na een inleiding tot communicatie krijgt electronische post haar realistische plaats in een gehele infrastructuur aangewezen. Van daaruit volgen aanbevelingen over relevante aspecten zoals adressering, authenticiteit, organisatorische procedures, beveiliging, standaardisatie, toepassing van internationale normen en samenhang met verwante gereedschappen voor informatievoorziening en communicatie.

Dit is een boek voor strategen die overzicht willen krijgen om electronische post succesvol te integreren.

 

over de auteur

Pieter E. Wisse is zelfstandig onderzoeker en adviseur. Zijn strategische en tegelijk uiterst praktische kijk op 'organisatie en informatie' ondervindt toenemende erkenning omdat daaruit onmiskenbare, vaak zelfs spectaculair verbeterde resultaten voortvloeien.

Naast diverse artikelen en opstellen publiceerde hij eerder in boekvorm Aspecten en Fasen (over relationeel boekhouden tot en met filosofie en weer terug), Het Experiment Buitenlandse Zaken (over beleid voor infrastructuur voor informatievoorziening in een complexe organisatie) en Omslag in Opslag (over integratie van archiefbeheer in informatievoorziening). Samen met J.C.W. Hendriks, die ook aan het eerste deel van Omslag in Opslag meewerkte, schreef hij Weerlicht in het Apparaat (over een ingewikkeld gemaakt project dat lange tijd eenvoudig leek). Dit vijfde boek, Integratie van Electronische Post, past helemaal in deze reeks over analyse en ontwerp van organisatorische informatievoorziening.

 

 

1991, webeditie 2002.
Eerder verschenen in: Integratie van Electronische Post (Information Dynamics, 1991).

Ga door naar inhoudsopgave.