Monument

Pieter Wisse

Goed, ik zou het proberen. Het was blijkbaar niet eenvoudig een Nederlandse columnist voor Informatie te vinden. Ik had net een paar boeken geschreven en was toe aan, zoals dat heet, een nieuwe uitdaging. Leest u geen voetbalverslagen? Zoiets hoort u een ontslagen trainer toch altijd zeggen. Of een speler die naar Italië wil. In mijn geval is het eerlijker om te zeggen dat ik gewoon verslaafd aan schrijven geraakt was. Het enige dat me dwars zat was die naam. Datapraet. Dat kon ècht niet meer. Wie dat ooit verzonnen heeft, weet ik niet. Maar je moet als columnist pijn kunnen doen. Dus, Datapraet, wat een idiote naam! Ik snap niet hoe je een blad zo prachtig 'Informatie' kunt noemen en dan in de titel van een rubriek het woord 'data' toestaat. Dat is primitief en reactionair! En dan ook nog 'praet'! De eerste de beste schoolkrant vermijdt zulke truttigheid. Dat kan toch nooit iemand leuk gevonden hebben, een 'a' en een 'e'? Bah!

Ik zag het als eerste opgave om een fatsoenlijke naam te ontwerpen. Daarin ben ik glanzend geslaagd, vindt u niet? Infogram, geweldig! Ik wist zeker dat ik een herkenbare verwijzing naar het begrip informatie moest hebben. Dat komt dus neer op iets met 'info'. Weken liep ik eraan te denken. Talloze variaties verschenen. Ik verwierp ze allemaal. Niet briljant genoeg, dat kon ik zelf prima beoordelen. 's Avonds vóór de afgesproken dag dat ik mij met suggesties zou melden, was ik er nog niet uit. De totale ontspanning kwam de volgende ochtend op de WC. Het woord flitste door mij heen. Eureka, infogram! Onnavolgbaar was het. Ik heb geen idee waaruit deze combinatie geboren is. En wat doet het ertoe? Een gram is licht en luchtig. Een gram kan daarom ontsnappen aan zware, vastgeroeste theorieën. Maar tegelijk verwijst gram naar boosheid. Een infogram is dus ook een prikkelende dosis kritiek. En dan is er nog het griekse werkwoord voor schrijven waarmee het woord 'gram' een associatie oproept. Dat klopt, een infogram is een tekst, is geschreven informatie.

Mijn dag, neen, mijn hele leven kon niet meer kapot. Ik keek er het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal niet eens op na. Een nieuw woord, en ik was de ontwerper. "Eerst was er het woord, en toen de betekenis" mompelde ik terwijl ik mijn handen waste. Ik dacht verder aan de opdracht die L. Huizinga in één van zijn boeken vermeldde: "Opgedragen in bewondering, aan mijzelf." En ik dacht aan de titel van de autobiografie van Salvador Dali: "Mijn leven als genie." Eindelijk had ik mijn eigen monument. Een woord. Infogram. Nu moet het nog in de krant en, wie weet, op de televisie. Dan komt infogram in het woordenboek en ben ik beroemd. Of was dit het alweer?

 

© 1993, webeditie 2001.
Eerder verschenen in: Informatie, jaargang 35, 1993, nr 7/8.